Žluté čaje | Huang Cha

Žluté čaje se svým zpracováním nejvíce blíží čajům zeleným, nicméně v procesu výroby podstupují definující krok menghuang, řízené kratší fermentace při nižších teplotách, během kterého získají svou typickou žlutou barvu a plnou, bohatě nasládlou chuť.

 

Yellow Tea – 黄茶 [huáng chá]

 

Charakteristika: Žluté čaje sdílejí některé vlastnosti s čaji zelenými, ale i se světlými oolongy. Od zelených čajů je odlišuje nižší míra svěžesti a 'trávovitosti' (což je dané nižším obsahem chlorofylu); oproti oolongům mají žluté čaje naopak plnější a hutnější chuť bez subtilních svěžích tónů. Konkrétní zpracování žlutých čajů způsobuje značný rozptyl možných chutí, vůní a samotného vzhledu jednotlivých druhů.

Typické vlastnosti získává žlutý čaj především díky specifickému procesu menghuang 'dušení do žluta', kdy se využívá vlhkého uzavřeného prostředí.

Čínská kategorizace rozeznává tři hlavní typy žlutých čajů - výhonkové (huang ya cha), malolisté (huang xiao cha) a velkolisté (huang da cha):

  • Huang Ya Cha 黄芽茶
  • Huang Xiao Cha 黄小茶
  • Huang Da Cha 黄大茶  - tenké dlouhé zakroucené lístky s podílem větviček. Barva přechází od světle zelené po světlejší odstíny hnědé. Vůnš sytá a nasládlá evokující slad a přezrálé ovoce.

Původ: provincie Anhui a Guandong (malolisté variety též z provincií Hunan, Sichuan a Zhejiang), Čína

Zpracování

  1. Zabití zelené či fixace (shaqing 杀青)
    zastaví přirozenou fermentaci a růstové procesy uvnitř listů bez jejich poničení za pomocí pečení, oproti čajům zeleným se použíá vyšších teplot, čímž je eliminováno více chlorofylu
  2. Rolování/formování (rounian 揉捻)
    lístky čaje se proženou skrz horký a/nebo studený roller, kde se lehce polámou a vytvarují což jim dodá tvar a zintenzivní chuť výsledného čaje
  3. Dušení do žluta (menhuang 闷黄)
    proces charakteristický pro žluté čaje, který se provádí před nebo po rolování (dle typu čaje), během této fáze je čaj uzavřen v těsných nádobách a je ponechám, aby se "podusil" (někdy se dodatečně přidává voda, aby proces probíhal za větší vlhksoti)
  4. Sušení (ganzao 干燥)
    stabilizuje případnou vlhkost uvnitř listů, zastavuje fermentaci (oxidaci), zabraňuje růstu plísní, odstraňuje trávovitou chuť listů a rozvíjí chuť čaje. Využívá se sušení na slunci, v pánvích či horkým vzduchem

 

Rozdíly mezi žlutými čaji na trhu:

Za žlutý čaj bývají někdy chybně vydávány některé čaje zelené. Zásadní rozdíly mezi jednotlivými čaji pak tkví v příslušnosti ka malolisté či velkolisté třídě.  Všeobecně jde o jeden z nejméně importovaných druhlů čaje.

 

Zdraví:

Nedoporučujeme čaje na základě příznivých účinků na zdraví ale pro potěšení ze skvělé chuti a vychutnávání čaje ať už o samotě nebo s přáteli.

Pro referenční účely uvádíme výhody žlutého čaje dle tradiční čínské medicíny:

  • pročišťuje mysl
  • zahání únavu
  • napomáhá trávení
  • aktivizuje

Historie

Jako žlutý čaj bývalo v minulosti označováno několik zelených čajů s žlutavou barvou nálevu, ale též nejranější výhonky tipsů s nažloutlou barvou. Dnes se pod pojmeme žlutý čaj rozumí takový čaj, který podstoupil proceduru menhuang. Objev této technologie je kladen do éry Longqing (1567-1572) za dynastie Ming.

Doporučená příprava

3g čaje na 100ml,zaléváme vodou o 80° C, první nálev cca 30 s, další nálevy prodlužujeme, čaj snese minimálně 3-4 nálevy